Budapest music expo történet

A BUDAPEST MUSIC EXPO története

2006 szeptemberében került megrendezésre az első „Hangfoglalás” Hangszer- Hang- Fény- Stúdiótechnikai kiállítás a Millenáris területén 15.000 látogató érdeklődésével, valamint klubfesztivál Budapest öt élőzenés szórakozóhelyén és szakmai kerekasztal-beszélgetések a zene és a zenélés jövőjéről.

2007-ben a HANOSZ már a jelentősen megnövekedett előzetes (kiállítói, program és látogatói irányokból érkező) érdeklődés miatt a Hangfoglalás kiállítást, a kísérő klubfesztivált és nemzetközi szakmai konferenciát (melyen 11 európai ország zenei exportirodái vesznek részt) a SYMA Sport- és Rendezvényközpontba helyezi át. Duplájára nő a programok száma, a kiállítás látogatóinak száma 17.000 főre növekszik, míg a kísérő rendezvényeken is 6-8.000 látogató vesz részt.

2008-ra a HANOSZ jelentős együttműködő partneri kapcsolatokat épít ki a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel, a Magyar Zene- és Művészeti Iskolák Szövetségével, a Hangszermíves Céh-el, a Magyar Hangszerkészítők Országos Szövetségével, a MAHASZ-al, a ProArt-al, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetével, a Magyar Zenei Exportirodával, mely szervezetek kivétel nélkül önálló megjelenést kapnak a Hangfoglalás kiállításon. A PANKKK program vezetőivel kiegészülve, a HANOSZ nagyszabású szakmai konferenciát szervez a kiállítás idején, melynek fő témái: a zeneoktatás jövője, a tehetségkutatás és gondozás távlati szerepe, zenei iparági kerekasztal-beszélgetések kezdeményezése, újszerű utak az élő zene és a zenélés népszerűsítésére.

Szintén ebben az évben – hazánkban első alkalommal – a háromnapos esemény élő, internetes videó közvetítését (csaknem 40 koncertet, ugyanennyi élő interjút, workshop-ot, bemutatókat) követhetik az érdeklődők a www.hangfoglalasonline.hu oldalon, s az élő anyagok rögzített verzióinak szerkesztett változataival elindul a „Hangfoglalás TV” YouTube csatornája, mely már az induló év végére 80.000-es látogatottságot könyvelhet el. 2012-ig a Hangfoglalás TV YouTube csatornáját és az élő videó közvetítéseket több mint 500.000-en látták.

Ebben az évben a kiállítok száma eléri a 100-at, a programoké túllépi a 150-et, a látogatóké pedig meghaladja 20.000 főt.

2009 nyár elején a HANOSZ mini Hangfoglalás kiállítással járul hozzá a Szerzők Egyesületének zenés-táncos gyermeknappal egybekötött pedagógusnapi programjához, 12.000 gyermek részt vételével. Majd a nyár további részében hasonló mini kiállítással támogatja A Zene Ünnepe - Thanks Jimi Fesztivált, melyen 300 gitáros játszotta egyszerre a Hey Joe című „klasszikust”.

Ebben az évben a Hangfoglalás látogatói száma eléri a 26.000 főt, a zenei programok száma meghaladja a 200-at.

2010-ben a HANOSZ, a Hangfoglalás kiállítás és Magazin, a SONY Music, a Gitármánia Tábor és a Thanks Jimi Fesztivál közösen hirdette meg – talán – minden idők legnagyobb hazai gitáros tehetségkutatóját, a „KI LESZ AZ ÉV LEGJOBB ÚJ GITÁROSA?” című versenyt, amely gyakorlatilag egész évben zajlott. 120 hazai tehetség nevezésével. Döntőjére a „Gitármánia Tábor”-ban, gálaelőadására pedig a Hangfoglaláson került sor. A teljes sorozatot 420.000-en követték az interneten.

Ebben az évben a HANOSZ stratégiai megállapodást kötött a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel, melynek eredményként a színháztechnikai szakma állandó kiállítása a SceniTech is a Hangfoglalás területén belül került megrendezésre. Szintén stratégiai megállapodás köttetett a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a PANKKK Programiroda és a HANOSZ között a hazai zenei oktatás, tehetségkutatás, valamint a zenei produkciók kiteljesedéséhez szükséges technikai és iparági háttér tudatos, összehangolt fejlesztéséről, ez irányú iparági találkozók, szakmai kerekasztalok, konferenciák szervezéséről. A HANOSZ tovább erősítette partneri kapcsolatát a Szerzők Egyesületével, az Artisjus-al és a Magyar DJ Szövetséggel. A Hangfoglalás rendszeres programjává vált a Producer DJ Találkozó is, amely hazánk egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye.

Ebben az évben a Hangfoglalás látogatottsága elérte a 40.000 főt, a kiállítók száma 100 fölé emelkedett, a programok száma megközelítette a 300-at.

2011-re a Hangfoglalás lett Közép-Kelet-Európa legjelentősebb hangszeres eseménye. A HANOSZ-nak a gazdasági válság ellenére sikerült megőriznie a rendezvény ingyenességét, továbbá 8.500m2-re emelni a kiállítási területet, a programok száma elérte a 320 zenei eseményt három nap alatt, a látogatók száma pedig 47.000 főre nőtt.

2012-ben a HANOSZ újrafogalmazta a Hangfoglaló Hétfő gondolatát és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus segítségével 19 évtizedek óta működő regionális tehetségkutató összekapcsolásával az egész országot átfogó és lefedő könnyűzenei tehetséggondozó sorozattá alakította azt, „Hangfoglaló Magyarország” néven. A sorozat azóta egyetlen folyamként zajlik megállás nélkül, melynek periodikája a Hangfoglaláson minden évben megrendezett csúcs döntőhöz igazodik. A fődíj továbbra is 1.000.000Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a győztes zenekar számára, valamint a Hangfoglalás nagyszínpadain történő bemutatkozási lehetőség, az élő internetes videó közvetítéssel járó nézettség, s az ebből származó professzionális hang és képanyagok.

A Hangfoglalás látogatói létszáma meghaladta az 50.000 főt területe 12.000m2-re bővült, s ebben az évben első alkalommal hangerőszintek szerint három teljesen elkülönített térben zajlottak a fő események.

2013 a HANOSZ életében számos új kezdeményezést hozott. Zenélni... címmel országos mozgalmat indított, melynek célja a zenélés örömének és fontosságának társadalmi hangsúlyozása, a zenélés szeretetének újra divatba hozása. A teljes Hangfoglalás rendezvényt alárendelte a mozgalom kiteljesítésének, s így Zenélni Aréna, Zenélni Workshop, Zenélni Nemzetközi Konferencia, és Zenélni Klubfesztivál névre keresztelte az év valamennyi Hangfoglalás programját. „Zenélni” díjat alapított és adott át 13 olyan embernek, akik azért kapták a szakmai elismerést, mert a hangszeres-élőzene népszerűsítése iránti elkötelezettségüket, és az ebben az irányban kifejtett aktivitásukat díjazták az alapítók. A díjazott kategóriákban az év Zenélni díjas Zenepedagógusa: Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatója. Hangszeres zenésze: Lukács Peta gitáros, Szabó András dobos, Németh Alajos és Szappanos György basszusgitáros, illetve Jankai Béla billentyűs. Zenekara: Roy és Ádám Trió. Énekese: Czutor Zoltán. Hangmérnökei: Turcsán András és Baranya Tamás (TLS Zeneház). Hangtechnikusa: Takács László. Hangszerjavító műhelye: Vintage' 52. Világosító és Látványtechnikusa: Lenzsér Attila. Zenei újságírója: Danev György. Zeneiparért kategóriában: Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója.

A Hangfoglalás látogatói létszáma 47.000 fő, területe 12.000m2-re, s ebben az évben már magától értetődően hangerőszintek szerint három teljesen elkülönített térben zajlottak a fő események.

2014-ben is közel 400 élő zenei eseményen vehettek részt a látogatók, megnézhették, kipróbálhatták hangszerek és hangtechnikai eszközök ezreit, találkozhattak a világ szinte összes, jelentős zenei márkájának képviselőivel.

A Budapest Music Expo első napján adták át az Öröm a zene díjakat 10 kategóriában, valamint a BUDAPEST MUSIC EXPO különdíját, amelyet a Guitar Clutch nevű találmány hódított el. A kiállítás harmadik napján pedig sor került a Hangfoglaló Magyarország Tehetségkutató verseny díjátadójára is, amelyet idén a Margaret Island nevű zenekar nyert.

Az eseményt - minden eddiginél komolyabb médiaérdeklődés mellett - idén 38.000 ember tekintette meg a helyszínen.

Andrásik Remo a HANOSZ főtitkára:

Az idei Budapest Music Expo bebizonyította, hogy a folyamatosan változó világunkban, az állandóan változó emberi értékrendszerben a zene, a zene szeretete, a tehetség iránti érdeklődés és a zenék közösségépítő ereje olyan állandó értékek, amelyek mit sem veszítenek erejükből, varázsukból. A Budapest Music Expo ebben az évben is a nagyközönség, a hangszerek és az audiovizuális eszközök legnagyobb egymásra találása volt. Köszönjük a kiállítóknak, a fellépőknek és köszönjük a negyvenezer látogatónak!

2015-ben a 10. rendezvényt mintegy 40 ezren látogatták meg. A korábbi évekhez hasonlóan a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ ’A’, ’B’ és ’C’ csarnokában három napon át hömpölygött a tömeg. Közel 300 zenei esemény, koncert, hangszerbemutató és dedikálás is színesítette a programokat. A Tankcsapda másfél órán át dedikált, az Ektomorf koncertjére pedig akkora volt az érdeklődés, hogy nem fértek be az emberek a ’C’ csarnokos helyszínre.

A HANOSZ idén is átadta az Öröm a Zene Díjakat – összesen 11 kategóriában – olyan személyeknek, akik elkötelezettek a hangszeres-élőzene mellett, és sokat tesznek annak népszerűsítéséért, valamint az idei évben is kiosztásra került a Budapest Music Expo különdíjas terméke díj is: az év különdíjasa Pálfi József, az év zenésze Both Miklós, az év helyszíne a Kobuci Kert, az év zenepedagógusa Balogh Gábor, az év felfedezettje Gotthard Mihály, az év hangmérnöke Korsós András, az év hangtechnikusa Gellért Krisztián, az év világosító és látványtechnikusa Madarász János, az év hangszerjavító műhelye a Fender Márkaszerviz, az év zenei újságírója Andrásik Remo lett.

A Budapest Music Expo különdíjas terméke pedig a Sigma DMC-15E HUN1

A Budapest Music Expo-n zárult az Öröm a Zene tehetségkutató is. Az 580 jelentkezőből 16 döntős mutatta meg magát a három nap alatt. Harmadik helyezett lett az Aylen’s Fall, második helyen végzett a Mongooz and the Magnet, a tehetségkutatót pedig a Junkie Jack Flash nyerte, így övék lett az 1 millió forintos fődíj.

"A 2015-ös év számomra arról lesz emlékezetes, hogy nagyszerű, együttműködésekben bővelkedő - változatos és minőségi - program jöhetett létre, az MPRT, a Cseh Tamás Program, a ProArt, az Artisjus és minden partnerünk, kiállítónk professzinális hozzáállásának jóvoltából. Úgy érzem, hogy méltó módon sikerült megünnepelnünk ezt a kerek évfordulót." Mondta Andrásik Remo a HANOSZ főtitkára.

Bővebb információk:
www.hanosz.hu
www.facebook.com/hanosz
http://budapestmusicexpo.hu/
www.facebook.com/budapestmusicexpo

Képgalériák: http://budapestmusicexpo.hu/galeria
https://www.facebook.com/budapestmusicexpo/photos_stream?tab=photos_albums

2016-ban a Budapest Music Expo átköltözött a Hungexpo G és F csarnokába, illetve a csarnokokat körbevevő szabadtérre. A korábbi évekhez képest a színpadok száma jelentősen növekedett, hiszen a megszokott három színpad helyett ebben az évben hét színpad műsora várta a látogatókat, s így a szabadtéri passzázson négy színpadon szólt a zene, míg az F csarnokban felállításra került a korábban megszokott három színpad is.

A Budapest Music Expón zárult az Öröm a Zene országos tehetségkutató döntője. A versenyt az érdligeti Koalabell nyerte, így a zenekar a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) jóvoltából 1 millió forint értékű hangtechnikai felszereléssel, a Cseh Tamás Program felajánlásának köszönhetően pedig 2 milliót érő egyedi pályázattal gazdagodott.

A Hanosz idén is kiosztotta az Öröm a Zene Díjat 11 kategóriában. Ezzel a hangszeres-élőzene népszerűsítése iránti elkötelezett személyeket kívánta elismerni. Az év zenésze Sárik Péter zongorista, az év helyszíne a Barba Negra Track, az év zenepedagógusa Gulyás Erika, a Kőbányai Zenestúdió szolfézs tanára, az év felfedezettje Horváth Gábor (Hot Beaver), az év hangmérnöke Csernyi Bogi Kálmán, az év hangtechnikusa Gellért Tibor (posthumus), az év fénytervezője Somfai Péter, a Budapesti Operettszínház műszaki igazgatója, az év világosító és látványtechnikusa Kovács Áron, az év hangszerjavító műhelye a Stageshop, az év zenei újságírója Rozsonits Tamás, az év különdíja Újfalusi Gábor (posthumus), az Öröm a Zene Tehetségkutató egykori igazgatója, a Budapest Music Expo különdíjas terméke a CORT Anniversion. A Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaságtól Morcz Csaba Díjat kapott Nemes László hangmérnök.

A Budapest Music Expóra idén 36 ezer zeneszerető ember látogatott ki.
- Nagyon megnyugtató, hogy akárhova megyünk, a zene után mennek az emberek is - utalt arra Andrásik Remo főszervező, hogy idén a Syma csarnokból a Hungexpóra költözött a rendezvény. - A Budapest Music Expo egy új szintre lépett, sokkal több koncertet lehetett megtekinteni, és mint fesztivál is jól teljesített.

Képgalériák:
https://www.facebook.com/pg/budapestmusicexpo/photos/?tab=albums
http://budapestmusicexpo.hu/galeria

2017-ben 12. alkalommal került megrendezésre a Budapest Music Expo. A Hungexpo G és F csarnokában, illetve a passzázson három napon keresztül szólt a zene. Rengetegen érkeztek a rendezvényre azért, hogy kipróbálhassanak hangszereket, és sok együttes koncertezett nagy nézőközönség előtt. A Budapest Music Expóra összesen 41 ezer ember látogatott ki.

Hosszú sorok kígyóztak idén a gitárokhoz, dobokhoz, zongorákhoz, főleg szombaton próbálták ki sokan a hangszereket. A rendezvény ideje alatt összesen 387 hangszerbemutató és koncert zajlott. Sokan nézték meg az Anna & the Barbies-t, a Leander Kills-t, a Belmondót, a Tündérvesét, Lukács Peta gitáros, Markó Ádám dobos és Szappanos György basszusgitáros bemutatóját. Messze a legnagyobb érdeklődés a német Anika Nilles dobos koncertjét övezte, hatalmas tömeg nézte a bemutatóját, majd 2 órán keresztül dedikált.

A Budapest Music Expón zárult az Öröm a Zene országos tehetségkutató döntője. A versenyt az AŽUR  nyerte, így a zenekar a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) jóvoltából 1 millió forint értékű hangtechnikai felszereléssel, a Cseh Tamás Program felajánlásának köszönhetően pedig 2 milliót érő egyedi pályázattal gazdagodott.

A Hanosz idén is kiosztotta az Öröm a Zene Díjat 12 kategóriában. Ezzel a hangszeres-élőzene népszerűsítése iránti elkötelezett személyeket kívánta elismerni. Az év zenésze Kaszás Péter, közönségdíjasa Kékkői Zalán, az év helyszíne a szarvasi Zebra Klub, az év zenepedagógusa Maróthy Zoltán, az év felfedezettje a Kölyök, az év hangmérnöke Elek György, az év hangtechnikusa Fekete Gábor »G, az év fény- és látványtechnikusa Varga Ferenc, az év hangszerjavítója Kui István, az év zenei újságírója Cselőtei László és Lénárd László, az év különdíjasa Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program kollégiumi vezetője, a Budapest Music Expo nagydíjas terméke a Vox VM50 mini gitárerősítő fej lett.

„Megható pillanatokat éltünk át a díjkiosztón, mert olyan emberek munkáját ismerték el, akik nagyon rég a szakmában dolgoznak. Elek György például 38 éve az Old Boys hangmérnöke – mondta Andrásik Remo főszervező. - A Budapest Music Expo idén - programjai, megjelenését és látogatottságát nézve is - felnőtt korba lépett.”

Az eseményről készült képgalériák az alábbi linkeken érhetők el:

​2018-ban a 13. Budapest Music Expo is a Hungexpo G és F csarnokában került megrendezésre, ahol három napon keresztül szólt a zene. Rengetegen érkeztek a rendezvényre azért, hogy kipróbálhassanak hangszereket, megnézzenek bemutatókat és részt vegyenek szakmai előadásokon. A Budapest Music Expóra több tízezer ezer ember látogatott ki.

A három nap alatt nyitástól zárásig szóltak a gitárok, a dobok, a zongorák és egyéb hangszerek, kütyük. A rendezvény ideje alatt közel háromszáz hangszerbemutató és koncert zajlott.

Itt zárult az Öröm a Zene országos tehetségkutató döntője. A versenyt a Fangler's nyerte, így a zenekar a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) jóvoltából 1 millió forint értékű hangtechnikai felszereléssel, a Hangfoglaló Program felajánlásának köszönhetően pedig 2 milliót érő egyedi pályázattal gazdagodott. Mellettük három együttes kimagasló tehetségét ismerte el a zsűri különdíjjal, ők a Nene, a Ruby Harlem és a Carson Coma.

A Hanosz idén is kiosztotta az Öröm a Zene Díjat 12 kategóriában. Ezzel a hangszeres-élőzene népszerűsítése iránti elkötelezett személyeket kívánta elismerni. Az év zenésze Köteles Leander, az év helyszíne az Analog Music Hall, az év zenepedagógusa díjat idén nem egy tanár, hanem egy intézmény, a Kőbányai Zenei Stúdió kapta. Az év felfedezettjei Berkes Olivér és Závodi Marcell, az év hangmérnöke Mohai György, az év hangtechnikusa Bácskay Gábor, az év fény- és látványtechnikusa Magony Zoltán, az év hangszerjavítója Medgyesi Tibor, az év zenei újságírója Hegedűs István, az év különdíjasa Jantyik Zsolt, a Budapest Music Expo különdíjas terméke a Pearl MinicPro Dobmodul és Pearl E-merge elektromos dob lett.

"A 13. expó számomra jelenleg a legkedvesebb az összes eddigi közül, mivel az idei évben számtalan olyan jelentős történést sikerült megvalósítanunk, amit ezelőtt még senki sem csinált Magyarországon" – mondta Andrásik Remo főszervező. - Ilyen például a Magyar Gitárosok Fala, amivel tiszteleghettünk számos ma élő és alkotó gitáros előtt, vagy az oktatási szekció, amely páratlan összefogással jött létre. De említhetném a 93 szakmai programot is.

Az eseményről készült képgalériák az alábbi linkeken érhetők el:

2019-ben... A Hangszeresek Országos Szövetsége hosszas mérlegelést követően arra a döntésre jutott, hogy a Hangfoglalás – Budapest Music Expo-t 2020-ban rendezzük meg.

Rendezvényünket a jövőben is szeretnénk olyan formában megtartani (pl.: ingyenes látogathatóság, ingyenes kiállítási lehetőség az oktatási és a közérdeket képviselő szférának.), amely a lehető legszélesebb kör számára teszi igazi zenei ünneppé ezt a három napot. Ennek szellemében dolgozunk a megvalósításon. Viszontlátásra 2020-ban.

A Budapest Music Expo esemény sorozat elemei közül a Hanosz által szervezett Öröm a zene tehetségkutató és Gondozó sorozat döntőjét, illetve az Öröm a zene díjak átadását idén 2019. október 5-6-án a Gyáli Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban rendezzük meg.

Természetesen az Öröm a zene Tehetségkutató sorozat 2019-2020 évadban esedékes 20 belföldi és 6 határon túli állomását változatlan formában és feltételekkel valósítjuk meg.

© Minden jog fenntartva!
2024 - HANOSZ / BUDAPEST MUSIC EXPO

Partnerek